Sosyal Medya

Güncel

PKK’nın hayali ve acı gerçekler-Ufuk Ulutaş

Geçen haftaki yazımda PKK’nın bazen ABD’nin, bazen Rusya’nın, bazen Almanya’nın, bazen İran’ın, bazen de Esed rejiminin mayın eşekliğini yaptığından bahsetmiştim. Taşeronluk PKK’nın var oluş sebebi. Bir süredir ise PKK, mayın eşekliğinin kendisini müstakil bir özne yaptığı hülyasına dalmış durumda. Kıymetini kendinden menkul bilmeye başladı. Daha da özele inersek, PKK yukarıda sıraladığım aktörlerin gündemleri aracılığıyla kendi ırkçı ve faşizan entitesini kurma hesapları yapıyor.



Geçenlerde Salih Müslim “DEAÅž’ın elinden alınmasından sonra Rakka’yı tek taraflı olarak ilan ettikleri federal bölgeye katabilecekleri” ÅŸeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklama ABD helikopterlerinin YPG/PKK militanlarını Tabka çevresine indirmekle meÅŸgul olduÄŸu günlere denk geldi. PKK, ABD’nin süregelen desteÄŸini Suriye’nin kuzeyinde PKK’ya bir devlet kurduracağı ÅŸeklinde okumaya devam ediyor.
 
Salih Müslim’in açıklamasından birkaç gün sonra DEAÅž Karşıtı Koalisyon Komutanı Stephen Townsend, telefon yoluyla Pentagon’daki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Townsend tipik bir orta altı zekâlı Amerikan askeri, ama CENTCOM’um vasatını yansıtması açısından önemli. Beyaz Saray Amerikan askerine DEAÅž’ı Rakka’dan çıkarın direktifi vermiÅŸ, asker de operasyonun siyasi, sosyolojik ve hatta uzun dönemli askeri boyutunu düşünmeden kendi üretimleri olan SDG’yi (yani PKK’yı) mayın eÅŸeÄŸi olarak kullanıyor. “Rakka’nın ele geçirilmesinden bir gün sonra ne olacak?” sorusuna verecek makul bir cevapları yok. Kontrol haritasında siyah renklerin sarıya dönüşmesinden baÅŸka hiçbir ÅŸeyi umursamıyorlar.
 
Bu kadar derin angajman devam ederken Townsend’in Müslim’in açıklamalarına verdiÄŸi yanıt, PKK’nın mayın eÅŸekliÄŸi rolünün baki olduÄŸuna iÅŸaret etmekte. Townsend Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin azınlık olduÄŸunu, bu nüfusla bir devleti bırakın bir federatif Kürt yapısının bile kurulamayacağını söylüyor. PKK ve Kürt kelimelerini aynı ÅŸeylermiÅŸ gibi kullanma gafleti bir tarafa, Townsend özünde doÄŸru bir noktaya iÅŸaret ediyor. Suriye’nin kuzeyinde mevcut ÅŸartlar altında salt bir PKK entitesi kurulamaz, kurulsa uzun süre yaÅŸayamaz, yaÅŸamaya çalışsa da bugünlerine rahmet okurlar.
 
Tüm etnik temizlik çabalarına raÄŸmen demografi sebeplerden sadece birisidir. Kaldı ki Suriyeli Kürtlerin çoÄŸunluÄŸunun da PKK’nın Stalinist projesi altında yaÅŸamak istemeyeceÄŸini düşünüyorum. Tüm aksi propagandaya raÄŸmen PKK projesi toplumsal olarak homojendir; Kuzey Irak’ın aksine farklı Kürt gruplar arasında güç paylaşımı yoktur. Bu da projenin toplumsal sürdürülebilirliÄŸine imkân tanımıyor. Dahası bu geniÅŸ coÄŸrafyada PKK ekonomi çarklarını neyle döndürecek? Kuzey Irak gibi enerji zengini bir bölge bile memur maaÅŸlarını ara ara Türkiye’den aldığı paralarla öderken, PKK projesinin ekonomik sürdürülebilirliÄŸini ne saÄŸlayacak? Sakın dış yardımlar demeyin. Mayın eÅŸeÄŸine arpadan ötesi yok. PKK bir Ä°srail projesi deÄŸil nihayetinde.
 
PKK konjonktürün gayrimeÅŸru çocuÄŸu rolünü de abartıyor. Bölgede konjonktürel ortaklıklar bitince PKK’nın pek dostu kalmaz. Ä°ran’ından Esed’ine, Arap’ından Türkmen’ine ve hatta Kürt’üne herkesi kendilerine düşman ettiler. En önemlisi özellikle DEAÅž sonrası dönemde Türkiye gibi bir ülkenin düşmanlığından kim koruyacak PKK’yı? Bu iÅŸ maÄŸarada devrim masalları anlatmaya da benzemez. Türkiye’nin desteÄŸi olmasa IKBY’nin bile mevcut yapısıyla ne ölçüde ayakta duracağı tartışılır.
 
PKK toplumsal ve siyasi kırılmalara sebep olarak en büyük zararı Suriyeli Kürtlere vermeye devam ediyor. Suriye’nin kuzeyinin selameti PKK’nın o bölgeden kazınmasında yatıyor. Sorumluluk baÅŸta Suriyeli Kürtler olmak üzere, herkeste…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.